Κίνδυνος φθορών και κακοτεχνιών στο Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη

Κίνδυνος φθορών και κακοτεχνιών στο Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη

Αρ. Πρωτ. 14114/31.03.2011

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να υποστεί φθορές και κακοτεχνίες ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, εξαιτίας εργασιών ανάπλασης του ναού. Ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας και σύμβολο απανταχού των Ορθοδόξων Χριστιανών και της Χριστιανοσύνης. Τα έργα ανάπλασης, όμως, του εξωτερικού τοιχώματος του ναού, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες και ανεπανόρθωτες φθορές στα μεγάλης αξίας μωσαϊκά, που βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Η ανάγκη προστασίας του ναού είναι μεγάλη. Το συγκεκριμένο μνημείο επισκέπτονται κατά χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Οποιεσδήποτε φθορές ή κακοτεχνίες προκληθούν από τα έργα ανάπλασης θα είναι επιζήμιες για το παγκόσμιας ακτινοβολίας μνημείο. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε σχετικά διαβήματα, έτσι ώστε να περιφρουρήσει την ακεραιότητα του ναού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί σε ενέργειες και να επιστήσει την προσοχή, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει ο ναός της Αγίας Σοφίας από φθορές και κακοτεχνίες;

Απάντηση Υπουργείου